pink-lemonade-795029-1920

Domácí limonády jsou v kurzu…a taky moc dobré!

Že je potřeba v teplém počasí přijímat dost tekutin, to ví snad každý. Zdaleka ne každý se tím ovšem řídí. Poslední roky se roztrhl pytel s domácími limonádami z čerstvého ovoce a bylinek a jejich obliba je obrovská. Ovšem obrovská bývá někdy i jejich cena, tak není špatné si je vyrobit doma, navíc přesně podle své chuti. Zde je pár receptů pro inspiraci:

melon-2438503-1920.jpg-500x339-400x271

Melounová limonáda – osvěžující zázrak

Budeme potřebovat: 200 g melounu, 2 citrony, 80 g cukru (bez něj to taky jde :-) ), 1 l perlivé či neperlivé vody, lístky máty nebo/a meduňky

Meloun zbavíme jadérek a nakrájíme ho na malé kostičky, které mixérem rozmixujeme. Připravíme si nádoby na led, navrstvíme melounovou dřeň a odložíme do mrazáku zmrazit. Citron nakrájíme na plátky a z druhého vymačkáme šťávu. Přidáme vodu, lístky máty a cukr podle chuti. Na závěr přidáme mražené kostky melounové dřeně a podáváme.

mango-3380631-1920.jpg-400x286

Mangová limonáda se zázvorem – trocha exotiky

Budeme potřebovat: asi 5 cm zázvoru, 100 g cukru (když je mango dost zralé, ani cukr nepotřebujete), hrnek vody na přípravu, 1 zralé mango, 1 l perlivé či neperlivé vody

Zázvor najemno nastrouháme, i se šťávou vmícháme do vody, přidáme cukr a vaříme cca 10 minut. Scedíme a necháme vychladnout. V jiné nádobě rozmixujeme mango a smícháme se zázvorovou vodou.

raspberry-3176371-1920.jpg-400x267

Malinová limonáda – letní klasika

Budeme potřebovat: 2 hrsti čerstvých malin, 50 g cukru (kyselkavější vezre bez cukru), 1 hrst lístků čerstvé máty, 1 l perlivé nebo neperlivé vody

Maliny a mátu omyjeme, vsypeme do džbánu, přidáme cukr a rozetřeme dřevěnou paličkou, aby se všechny vůně a chutě uvolnily. Přilijeme vodu, promícháme, přidáme podle chuti ledovou tříšť a ihned podáváme.

 

mineral-water-1532300-1920.jpg-400x266

Citronová limonáda – nejlepší klasika napěchovaná vitamíny (do velkého džbánu)

Budeme potřebovat: 6 citrónů, 4 limetky, 1 pomeranč, 400 g cukru krupice (přidávat postupně, nemusíte použít vše), 0,5 l neperlivé vody, 1,5 l perlivé vody, kostky ledu, plátky citronu a limetky na ozdobu, čerstvé lístky meduňky

Citrony omyjeme a kůru nastrouháme na jemném struhadle. Vymačkáme šťávu z citronů, limetek a pomeranče. Citronovou kůru povaříme s cukrem v 0,5 l vody. Necháme zchladit a poté přecedíme přes síto do džbánu. Do džbánu dále přidáme vymačkanou šťávu, dolijeme vychlazenou perlivou vodou a promícháme. Do sklenice dáme led, natrhané lístky meduňky a nalijeme limonádu. Zdobíme plátky citronu, limetky a lístky meduňky.

Pár tipů na závěr:

  • Cukr můžete použít krupicový nebo třtinový
  • Chcete limonády dietní? Použijte k oslazení stévii
  • Množství surovin upravte dle svojí chutí
  • Připravte si do ledničky koncentráty a pak jen řeďte vodou


test