Dnes přinášíme rozhovor se zakladateli společnosti Balanced Nutrition, která na trh přivedla unikátní a zcela novou formu funkčního jídla pro děti i dospělé.
David Studnička a Petr Matějka začali myšlenku nutriční pasty přeměňovat v realitu již v roce 2016. Májí za sebou dlouhou cestu od vývoje, testování, konzultací s odborníky až po mnoho technologických zkoušek. První nutriční pasty se v prodeji objevily o dva roky později. Tím však jejich průkopnická mise neskončila. Neustále vymýšlejí novinky, na které přitahují čím dál více spokojených zákazníků. Zeptali jsme se na jejich začátky i plány do budoucna.
Kdo přišel s nápadem, že budete prodávat funkční jídlo?
David: Byl to výsledek mnoha společných diskuzí na téma vlivu jídla a životního stylu na lidské zdraví. Tento společný koníček nás s Petrem spojuje. Jednak jsme hledali řešení, jak pro nás osobně, jelikož nám nabídka trhu nevyhovovala, zároveň jsme měli chuť pomoci vyřešit stravování dětí, především těch sportujících. Ono totiž když už děti mají to štěstí, že je rodiče ke sportu přivedou, je pak velmi důležité pohlídat přísun dostatku kvalitních živin, aby byl zajištěn jejich zdravý vývoj a zamezilo se zraněním či nemocem. Z vlastního příkladu vím, že nevhodná strava může zásadně ovlivnit sportovní kariéru. Když si pak představíte třeba víkendový turnaj, kde mají děti klidně 5-6 zápasů a stravují se párkem v rohlíku z místního bufetu či sladkostmi z automatu, je zaděláno na malér.
Petr: Musím říct, že mě inspiroval především můj vlastní syn. Miky je hodně akční dítě, neustále jsme někde společně jezdili. Mimo to hrál fotbal, dělal Judo, jezdí rád na kole, a proto jsem často řešil, co mu s sebou zabalit k jídlu. Nechtěl jsem mu mazat chleba, který pak stejně přivezl nedojedený domů, nebo kupovat sušenky, co by sice dojedl, ale kromě velkého množství cukru by mu nic víc nedaly. A tak asi vznikla myšlenka na nutričně vyvážené jídlo, zabalené na cesty, připravené kdykoli použít. Nakonec Miky byl i naším prvním kritikem a podle něj jsme rozhodovali, co by mohlo fungovat. Děti vám upřímně řeknou, co jim chutná a co ne.
Jak jste se dali dohromady?
David: Asi náhoda. Potkali jsme se společně v jiném projektu, díky společným známým. No a pak jsme zjistili, že máme stejný pohled na význam stravy a pohybu na kvalitu života. A pak při společných diskuzí vznikl podnikatelský nápad. Vzhledem k faktu, že jsme za sebou už měli mnohé podnikatelské zkušenosti (byť úplně z jiného odvětví) a máme oba rádi nové výzvy, rychle nás tato nová vize zcela pohltila. A taky jsme vlastně měli štěstí, že jsme na začátku vůbec netušili, jak dlouhá cesta to bude a kolik překážek na ni nás čeká.
Petr: Myslím, že jsme si sedli i povahově. David kouká dopředu a já kolem sebe, abychom něco nepodcenili při cestě za naší podnikatelskou vizí. Takže se dobře doplňujeme. Musíte se na sebe spolehnout a vědět, že do toho dáte maximum, aby to fungovalo. To nejde s každým, proto jsem rád, že si to takhle sedlo.
Co je nutriční pasta?
David: Asi nová kategorie jídla. Vlastně jsme se na začátku s naším výrobkem neuměli nikam zařadit. Takže jsme si sami vymysleli pojem nutriční pasta. Nutriční, protože pro nás každý nový výrobek začíná od jeho nutričních hodnot, tzn. kolik má bílkovin, sacharidů, jednoduchých cukrů atd. Snažíme se o maximální přínos po nutriční stránce s ohledem na cílového zákazníka. A pasta popisuje nejlépe konzistenci našich výrobků. Jsme přesvědčeni, že jídlo se má kousat a ne pít. Pasta je ideální v tom, že vás zasytí, dokonce ji koušete, ale na druhou stranu necítíte pocit těžkosti, jako když si dáte třeba chleba se salámem.
Petr: Ano. U tekutých „jídel“ (pokud se tak dají nazvat) dojde k rychlému zasycení, ale u mě osobně dochází velmi rychle opět k pocitu hladu. Nemluvě o tom, že to ve mě chvíli žbluňká, takže to není úplně komfortní, především když jste někde v pohybu. Já bych nutriční pastu popsal jako komplexní vyvážené jídlo, které si zakládá na obsahu zdraví prospěšných nutrientů a je v praktickém balení, takže ho můžete mít kdykoliv u sebe. Energie a živiny sbalené na cesty. Typicky když letím ze schůzky a vím, že si chci večer ještě zasportovat, takže bych měl něco sníst.
David: A taky nesmíme zapomenout, že dobré jídlo není jen o tom, co obsahuje, ale stejně důležité je, i co v něm naopak není. Proto hlídáme jednoduché cukry a nasycené tuky, kterých je všude kolem nás nadbytek. Nenajdete u nás ani lepek, sóju a zásadně nepřidáváme žádný cukr, pracujeme jen s přirozeně obsaženým cukrem v ovoci. A v neposlední řadě jsme se díky unikátní technologii zpracování vyhnuli i konzervantům, a to i přesto, že Pastee nemusí být v ledničce.